علت خنک نکردن کولر گازی
با توجه به نحوه عملکرد کولر گازی، بخش های مختلف این سیستم با همکاری یکدیگر نهایتا یک هدف مشخص یعنی خنک کردن محیط و پرتاب باد سرد از پنل داخلی را دنبال می کنند. بنابراین در صورتی که به دنبال علت خنک نکردن کولر گازی اسپیلت، پنجره ای و ایستاده هستید، لازم است تا در هر یک از اجزای مختلف سیستم کولر گازی به دنبال ایراد و خرابی باشید.
اینکار به داشتن دانش تخصصی در رابطه با نحوه کار قطعات و اجزای کولر، تجربه سرویس و تعمیر کولر گازی و مهارت کافی برای انجام آن نیازمند است. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا در صورتی که از صلاحیت لازم برخوردار نیستید، حتما به متخصص کولر گازی مراجعه کنید تا خسارتی متوجه شما نگردد.
در ادامه به بیان مواردی در خصوص علت خنک نکردن کولر گازی اسپیلت، پنجره ای و ایستاده می پردازیم تا صرف نظر از برند دستگاهتان، خودتان قادر به برطرف کردن مشکل ” چرا کولر گازی خنک نمیکند ” باشید.
1- تنظیم نادرست ترموستات
تنظیمات نادرست ترموستات یکی از دلایل رایج برای خنک نکردن کولر گازی به شمار می رود. در این مواقع ابتدا دمای کولر را بر روی مقادیر متفاوتی در 5 تا 6 درجه پایینتر از دمای اتاق تنظیم کنید و عملکرد کولر را بررسی کنید. همچنین به روشن شدن کمپرسور و فن بیرونی دقت داشته باشید. در صورتی که ایراد از ترموستات باشد، می تواند علت باد گرم کولر گازی باشد. زیرا در این حالت دستگاه قادر به کار بوده ولی باد سرد نمی دهد.
2- خرابی یا کثیف بودن کندانسور
کندانسور بخشی از سیستم کولر گازی است که وظیفه انتقال گرمای مبرد درون لوله ها به هوای محیط بیرونی را دارد و موجب خنک شدن مبرد درون لوله ها می گردد. در صورتی که کندانسور معیوب باشد، یا انتقال حرارت از مبرد به هوا به درستی انجام نشود، گاز موجود خنک نشده و در سیکل سرمایش کولر گازی اختلال به وجود می آید. بنابراین می تواند علت سرد نکردن کولر گازی پنجره ای، اسپیلت و یا ایستاده شما باشد.
اگر کندانسور ایراد داشته باشد، راه حل پیش روی شما تماس با تعمیرکار کولر گازی باتجربه جهت عیب یابی و تعمیر کندانسور و در غیر اینصورت تعویض آن می باشد. اما در بسیاری از مواقع دلیل خنک نکردن اسپیلت به کثیف بودن کویل های کندانسور و تجمع گرد و خاک و آلودگی بر روی آنها برمی گردد. در این حالت تمیز کردن کندانسور می تواند مشکل باد گرم کولر گازی شما را حل کند.
3- کثیف شدن و گرفتگی فیلترهای هوا
جریان هوا و باد خنکی که از دریچه کولر گازی به سمت شما پرتاب می شود، در دو مرحله از فیلترهای جداکننده عبور می کند. این فیلترهای هوا را می توان در درون پنل داخلی کولر و در پنل بیرونی جستجو کرد. به مرور زمان ذرات گرد و خاک و آلودگی های موجود در هوا توسط فیلترها جذب شده و بر روی آنها جمع می شوند. اگر تجمع آلودگی زیاد باشد، می تواند سبب گرفتگی مسیر باد شود. یکی از رایج ترین علل خنک نبودن باد کولر گازی، کثیف بودن فیلترهای هوایی است که به سادگی قابل رفع می باشد. مقاله کاراباما با عنوان چگونه فیلتر کولر گازی را تمیز کنیم در انجام اینکار به شما کمک بسیاری خواهد نمود.
اگر در شهر آلوده ای همچون تهران به سر می برید و یا استفاده مداوم از کولر گازی دارید، رسیدگی ماهانه به فیلترهای هوا را فراموش نکنید.
4- نشت گاز مبرد و کمبود آن
مبرد یا گاز کولر گازی تاثیر بسیار مهمی در عملکرد سیستم دارد. از طریق تغییرات دمایی همین گاز، عملکرد سرمایشی و خنک سازی کولر گازی اتفاق می افتد. بنابراین نشتی گاز و یا کمبود گاز کولر گازی سریعا در کاهش میزان خنکی باد کولر خود را نشان می دهد. به طور معمول در بسیاری از مواقع نشت گاز کولر از دید شما پنهان می ماند. ممکن است نشتی کوچکی در سیستم وجود داشته باشد که در طی مدت زمان طولانی تری گاز موجود را به مرور کم نماید. در هر صورت، یکی از رایج ترین موارد علت خنک نکردن کولر گازی اسپیلت، پنجره ای یا ایستاده و پرتاب باد گرم کولر، کمبود مبرد است که از طریق شارژ گاز کولر قابل رفع است.
توجه داشته باشید که ابتدا سیستم کولر گازی را باید عیب یابی کرده و پس از تشخیص کمبود گاز به دنبال نشتی سیستم و رفع نشتی کولر باشید. سپس مراحل وکیوم کردن و شارژ را ادامه دهید. همچنین اینکار تخصصی و حساس است و به همین دلیل توصیه اکید بر استفاده از خدمات یک متخصص ماهر را باید جدی بگیرید.
علائمی همچون برفک و یخ زدن لوله های اسپیلت و زمان طولانی کارکرد دستگاه، در کنار کم شدن خنکی باد کولر گازی، می تواند در تشخیص اولیه کمبود مبرد به شما کمک نماید.
5- ظرفیت کم کولر گازی
پیش از آنکه به نصب کولر در محیط اقدام شود، لازم است تا متراژ محیط مورد نظر و ظرفیت دستگاه از لحاظ دارا بودن توان و قدرت کافی برای خنک کردن تمامی فضا را مورد بررسی قرار داد. معمولا اشتباهی که افراد در انتخاب ظرفیت کم کولر گازی برای خنک سازی خانه خود انجام می دهند، علت گرم بودن باد کولر گازی است. در این حالت دستگاه قادر به رساندن دمای محیط به دمای تنظیم شده نبوده و دستگاه به طور یکسره در حال کار خواهد بود. لذا نه تنها مشکل سرد نشدن اتاق توسط کولر وجود دارد، بلکه پس از مدتی از کارکرد کولر، به دلیل فشار زیاد روی کمپرسور، خرابی و از کار افتادن کولر گازی نیز دور از انتظار نخواهد بود.
6- خرابی موتور یا کمپرسور
کمپرسور یا موتور کولر گازی بخش مهمی از سیستم است که در صورتی که در سلامت کامل نباشد، بدون شک در کارکرد کولر مشکلی ایجاد نموده و می تواند دلیل این باشد که چرا کولر گازی باد خنک نمیزند. بررسی کمپرسور را می توان از طریق انجام تست سلامت کمپرسور پیگیری نمود. اما اینکار را به هیچ وجه به افراد غیر فنی توصیه نمی کنیم، زیرا می تواند خسارات بیشتری به دستگاه شما وارد نماید. در مقاله علت کار نکردن کمپرسور کولر گازی نیز مطالبی را بیان کرده ایم که اطلاعات شما را در این زمینه افزایش داده و کمک می کند تا مشکل تان را برطرف نمایید. می توانید از یک تعمیرکار متخصص کولر گازی بخواهید تا کمپرسور را بازدید و عیب یابی نماید و در صورت لزوم آن را تعویض کند.
7- کار نکردن فن یا موتور فن
فن کندانسور و فن کمپرسور برای کاهش دمای این اجزاء از سیستم کولر گازی حیاتی به شمار می روند و امکان خرابی در فن و موتور فن، یکی دیگر از دلایل سرد نکردن کولر گازی است. قطعی سیم های فن و یا ایرادات دیگر این بخش می تواند علت باد گرم کولر گازی را توجیه نماید. راه حل های موجود برای برطرف نمودن این مشکل را در مقاله کار نکردن فن کولر گازی با شما در میان گذاشته ایم.
8- ایراد برد اصلی یا برد فرمان
برد اصلی کولر گازی یا برد فرمان را می توان مغز سیستم در نظر گرفت. تمامی سیگنال ها به اجزای مختلف کولر گازی از این بخش صادر می شود. بنابراین در صورتی که سیگنال کمپرسور، کندانسور، فن و یا هر قسمت دیگری از سیستم به دلیل ایراد برد و یا معیوب بودن آن دچار اختلال گردد، می توان نتیجه آن را در پرتاب باد گرم از کولر گازی دید. معمولا تعمیر برد کار دشواریست که علاوه بر دانش جامع الکترونیک به تجربه بالایی هم نیازمند است و در مواردی عملا غیر ممکن است. به همین دلیل بسیاری از تعمیرکاران در مواجه با این امر به تعویض برد فرمان اقدام می کنند که بعضا هزینه بالایی هم در پی دارد.
9- خرابی سنسور دما و خازن کولر گازی
ترمیستور یا سنسور دمایی کولر گازی با تشخیص دمای محیط و مقایسه آن با میزان دمای تنظیم شده به کمپرسور فرمان روشن یا خاموش شدن می دهد. خازن کولر نیز در راه اندزای و استارت کمپرسور کاربرد حیاتی دارد. لذا خرابی و ایراد در هر یک از سنسور و خازن کولر گازی، می تواند علت خنک نکردن کولر گازی پنجره ای، اسپیلت و یا ایستاده شما باشد.
10- محل نامناسب نصب پنل خارجی
یکی از نکاتی که می تواند علت خنک نکردن اسپیلت شما باشد و از آن غافل شوید، محل نصب پنل بیرونی کولر اسپیلت است. در هنگام نصب کولر گازی( مقاله آموزش نصب کولر گازی را مطالعه کنید) انتخاب محل مناسب بسیار حائز اهمیت است. در صورتی که کندانسور و کمپرسور کولر در معرض تابش مستقیم آفتاب برای مدت طولانی قرار بگیرند، دمای آنها افزایش یافته و در ادامه مشکل گرم شدن باد کولر گازی را بوجود می آورند. برای همین استفاده از سایبان در شرایطی که وضعیت ایجاب می کند، لازم است. همچنین باید دقت کنید که جریان هوا در اطراف پنل خارجی به خوبی برقرار باشد.
11- استهلاک ناشی از عمر بالای کولر
کولر گازی نیز همانند سایر دستگاه های مصرفی در خانه، دارای عمر مفیدی است که توسط استهلاک کارکرد آن در طول سالیان متمادی به پایان می رسد. بر طبق نتایج تست های بسیاری که در این زمینه توسط متخصصین به انجام رسیده، هر سال در حدود 5 تا 7 درصد عملکرد کولر گازی بر اثر استهلاک افت کرده و از بین می رود. به این ترتیب هیچ جای تعجبی ندارد که کولر گازی شما پس از 10 سال کار در شرایط تقریبا سخت و دمای بالا، مثل سابق قدرت خنک کردن محیط را نداشته باشد. یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه، نگهداری صحیح و سرویس کولر گازی به صورت دوره ای و سالانه است تا ماکزیمم عملکرد کولر حفظ شده و ایرادات جزئی آن رفع گردد.
12- کیپ شدن و گرفتگی مسیر گاز در لوله ها
علاوه بر نشت و کمبود گاز مبرد، گرفتگی و انسداد در مسیر گاز از جمله شیرها، شلنگ ها، لوله مویی و لوله مسی رفت و برگشت کولر، می تواند دلیل خنک نکردن کولر گازی باشد. در این حالت کیپ شدن لوله معمولا با علائمی همچون یخ زدن لوله ها نیز همراه است. در این مواقع که به کمک یک تکنسین ماهر هم نیاز دارید، شستشوی مدار کولر با ازت راه حل مناسبی برای رفع مشکل پرتاب باد گرم کولر گازی است.